

Tradicionalment l’art s’ha entès com aquella activitat, habilitat o mestratge amb una finalitat estètica i a l’abast de poques persones, o bé per les què es considerava que tenien una capacitat extraordinària per crear o per aquelles que tenien un poder econòmic més elevat per adquirir-lo.
No obstant, si mirem més enllà, es fa evident com els primers éssers humans ja utilitzaven l’art com una eina d’expressió, de relat, de comunicació i de ritual màgic per transmetre quelcom. Alguns filòsofs com Lleó Tolstoi ja identificava l’art com un mitjà de comunicació o Benedetto Croce que defensava l’art com una font d’expressió i alliberació d’emocions. Fins a dia d’avui on l’Organització Mundial de la Salut (OMS) evidencia el paper de l’art en la salut i el benestar.
La creativitat artística és una característica comuna en l’ésser humà. Tothom és capaç de crear en major o menor mesura, es pot potenciar o reprimir, només cal deixar que els nostres sentiments aflorin i donar-nos permís per expressar allò que ens costa afrontar perquè és massa dolorós o ni nosaltres mateixos entenem, ni coneixem . L’art permet donar-hi una visió diferent per expressar, alliberar i entendre el patiment d’una manera més fluida i transformar-lo en colors, música, formes, moviments o paraules.
Afavorint la nostra creativitat potenciem la nostra salut mental. L’art ens ajuda a coneixe’ns, a transmetre allò que no podem dir amb paraules, a descobrir el nostre interior. El fet de crear dóna un sentit i una forma a allò que ens passa. Facilita que les nostres emocions i sentiments surtin sense sancions ni prejudicis, reduint el malestar i potenciant l’autoestima i el benestar emocional.
Els beneficis de l’art no només són individuals, sinó que les activitats artístiques també promouen beneficis col·lectius, contribuint a una transformació social, afavorint l’intercanvi, la cooperació , la convivència, la interacció i cohesió entre les persones i els seu entorn. L’art ens humanitza, ens ajuda a trobar un equilibri entre el cor i la ment, en definitiva, és el mirall de l’ànima.
Judith Martínez. Psicòloga i Art terapeuta





































































És un plaer presentar el catàleg de la setzena edició de Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. Després de dos anys de molt esforç per superar les dificultats derivades de la pandèmia de la Covid-19, en aquesta nova edició podem afirmar que el programa s’ha desenvolupat amb normalitat i amb una bona participació d’artistes. A les següents pàgines podreu conèixer la relació de les parelles artístiques participants i les seves magnífiques obres. Un total de 68 experiències creatives que han sorgit gràcies a la tasca i a la il·lusió d’artistes i d’entitats de salut mental de sis comarques: Barcelonès, Berguedà, Maresme, Osona, Tarragonès i Vallès Oriental. Agraïm a totes elles el seu esforç per continuar endavant amb el projecte.
En aquest projecte nascut a Osona el 2006, l’art és el vehicle a través del qual dues persones es coneixen, comparteixen vivències i descobreixen el poder de compartir una tela, de donar forma a una escultura, de captar una fotografia… El missatge que any rere any transmeten els artistes és que l’experiència és positiva en tots els sentits: afavoreix el benestar de les persones que hi participen, ajuda a crear vincles i a normalitzar els problemes de salut mental.
Desenvolupar any rere any aquesta iniciativa i fer-la créixer és possible gràcies a moltes persones que hi posen esforç, dedicació i estima. Però també gràcies a la bona voluntat d’entitats que han col·laborat amb Osonament des que va néixer el projecte, com és el cas de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA.
Aquest agraïment es fa extensiu a totes les entitats i administracions pel suport rebut durant tots aquests anys, al públic assistent a les exposicions, a les persones que compren obres i als mitjans de comunicació que ajuden a difondre el programa.
Moltes felicitats a totes les persones que donen suport a Parelles Artístiques i, per descomptat, als creadors d’aquestes grans obres.
No voldria acabar sense el meu reconeixement a una de les ànimes d’aquesta projecte, la pintora Isa Basset, que hi ha tingut un paper cabdal durant tots aquests anys: buscant artistes, creant parelles, acollint-les en el seu taller, acompanyant-les, compartint art, vivències, cafès… Isa, moltes gràcies per tots aquests anys de “carinyoteràpia”.
Joan Carles Rodríguez. President Osonament
La Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA estem contents de contribuir, un any més, a fer possible que el projecte Parelles Artístiques continuï sent un referent i una bona manera de trencar els estigmes que acompanyen la salut mental.
En temps de postpandèmia i en un context geopolític complex, projectes com aquest són més necessaris que mai. Parelles Artístiques, a través de l’art i la creació col·lectiva a quatre mans, proporciona a les persones que hi participen un espai per a l’intercanvi emocional, per a la convivència i per al diàleg creatiu, que contribueixen a la millora del seu benestar.
Volem agrair als i a les artistes, les entitats que s’han sumat al projecte – i que s’hi han anat afegint al llarg de les diferents edicions – les sales d’art, els comerços, els mitjans de comunicació, les institucions públiques i privades, els voluntaris i les voluntàries que actuen de manera desinteressada, el públic que visita les exposicions, les persones que compren les obres, i, per descomptat, Osonament, per la seva inestimable tasca. Junts farem que aquest món sigui una mica millor per a tothom.
Moltes gràcies!
Miquel Torrents. President Fundació Antiga Caixa Manlleu
José Ballester. Director territorial de BBVA Catalunya
Aquest projecte no va només de crear una obra artística i mostrar-la al públic. Va sobretot de compartir, de “carinyo”, de complicitat, de sensibilitat, i de l’amistat que es va creant durant el procés artístic entre dos o més artistes.
Han estat setze anys (es diu aviat) de converses de vida, d’art, de tècnica, de les emocions que van sorgint mentre anem creant, entre riures i potser alguna llàgrima, els cafès…, i en un espai únic amb unes vistes privilegiades.
Se’m neguen els ulls de l’emoció que sento recordant les experiències viscudes, artístiques i humanes, on he tingut moltíssimes alegries i satisfaccions.
M’agradaria recordar els estimats artistes que ens han deixat al llarg d’aquest temps. La més recent, l’enyorada Fina Solà.
Isa Basset i Mallol. Pintora
Vic, maig de 2022
Organitza: Osonament
Carrer Josep Maria Selva, 2, 08500 Vic Tel. 93 889 50 59
www.osonament.cat
Col·labora: Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA
Contingut i coordinació: Departament de Comunicació d’Osonament
Parella artística disseny edició: Sandra Redondo i Ramon Ricart
En aquesta edició hi participen les entitats:
Associació Daruma
Associació El Far
Centre de Formació i Prevenció CFP. Alterarte Club Social La Llum
Grup CHM Salut Mental
Ment i Salut La Muralla
Osonament
Serveis de Salut Mental del Berguedà
www.parellesartistiques.cat
parellesartistiques@osonament.cat
Les entitats que portem a terme Parelles Artístiques volem fer constar el nostre reconeixement i agraïment a totes aquelles persones que participen en el projecte.
