2019.2020.2021 Catorzena edició

2019.2020.2021 Catorzena edició

El procés creatiu / Les obres / Noticies

Osonament té el goig de presentar-vos el catàleg artístic de “Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental 2019-2020”. Un programa pioner d’inclusió social a través de l’art plenament consolidat, que arriba a la catorzena edició amb la participació de nou entitats d’atenció a la salut mental de nou comarques catalanes: Alt Camp, Anoia, Barcelonès, Baix Camp, Baix Penedès, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental.

La present edició compta amb 69 obres elaborades per 138 artistes, que s’han unit per parelles per crear-les a quatre mans. Les parelles estan formades per dos artistes, un dels quals està vinculat a recursos de salut mental. La relació que es forma és horitzontal, cada un aprèn de l’altre, i saben vèncer junts les limitacions de cadascú. Així, les idees, la creació, la responsabilitat de l’obra i l’autoria recau en les dues persones per igual. Us convidem a què observeu cada peça imaginant la relació que s’ha forjat durant el procés de creació, els diàlegs, les il·lusions… En de nitiva, les vivències compartides.

Les obres s’exposaran a partir del gener de 2020 en diferents sales d’art del territori català en exposicions individuals o col·lectives. Animem a tothom a visitar-les, a gaudir-les i a adquirir les obres per poder donar continuïtat a la iniciativa.
Em pertoca agrair la col·laboració de diferents entitats que han treballat amb Osonament des que va néixer el projecte, com és el cas de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i el BBVA. Aquest agraïment es fa extensiu a totes les entitats i administracions pel suport rebut durant tots aquests anys, també als mitjans de comunicació i al públic assistent a les exposicions per contribuir a difondre el missatge positiu que es desprèn d’una acció d’aquestes característiques.

Una vegada més, ens podem sentir orgullosos de les entitats de la comarca d’Osona i de la seva gent. L’enriquiment personal i social que comporta una iniciativa com aquesta és impagable.

Moltes felicitats a l’equip de professionals que coordina el projecte de Parelles Artístiques i, per descomptat, als creadors i creadores d’aquestes grans obres. És un orgull constatar que en el conjunt de les 14 edicions, hem sumat la participació de 719 artistes que han creat amb il·lusió i talent gairebé 600 obres.

Moltes gràcies a tothom,
Joan Carles Rodríguez
President Osonament


Un any més ens trobem davant del catàleg d’una nova edició de Parelles artístiques. Un projecte que fa ja 14 anys que demostra ser una e caç eina rehabilitadora, normalitzadora i inclusiva de la vida de les persones que conviuen amb un trastorn mental. Parelles artístiques també sensibilitza la societat per tal de trencar amb les barreres i prejudicis que envolten les malalties mentals i fer front a l’estigmatització que se’n deriva.

L’exposició col·lectiva que s’organitza cada any en un municipi català, la componen una gran quantitat d’obres que realitzen els diferents centres de salut mental de Catalunya adherits al projecte, i mostra que es poden arribar a crear autèntiques obres d’art. La relació que s’estableix entre les dues persones durant el procés creatiu de l’obra a quatre mans, ajuda a millorar la vida de les persones i conseqüentment forma part de l’èxit dels resultats que s’obtenen i es visibilitzen en els espais expositius.

Tothom té un paper en l’objectiu de desestigmatitzar els problemes de salut mental: les persones afectades, els mitjans de comunicació, els professionals, els artistes, la societat en general que utilitza les xarxes socials i el boca orella… Des de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA emprenem aquest compromís amb il·lusió, com hem fet durant tots aquests anys de col·laboració, i estem molt contents de contribuir a la integració d’aquest col·lectiu.

Per acabar, un any més volem donar les gràcies a totes aquelles persones que d’una manera o altra ajuden a fer créixer i difondre Parelles artístiques i, sobretot, el nostre reconeixement a Osonament per la gran tasca que duu a terme des de fa un grapat d’anys.

Moltes gràcies a tothom!
Miquel Torrents
President Fundació Antiga Caixa Manlleu
Xavier LLinares
Director territorial de BBVA Catalunya


L’art és màgic, té un gran poder d’autocuració, és una via per comunicar i compartir els sentiments, moltes vegades difícils d’expressar només amb paraules.

Fa catorze edicions que promovem els diàlegs entre persones, que posem en valor la seva grandesa humana i artística. Un llarg camí creatiu i molt divers que recorrem junts, on el que més ens enriqueix són les relacions que a oren mentre elaborem conjuntament una obra única. El resultat nal no és el més important, sinó el procés d’elaboració de l’obra, les hores de treball conjunt, el fet de projectar i dissenyar la creació, la il·lusió de tornar a quedar un altre dia per continuar aprenent l’un de l’altre.

És el projecte de tot un grup, del conjunt d’artistes i de treballadors del centre, en el que tots plegats hi posem molta energia, ganes i amor. I per últim, tancant el cercle, els espectadors que tenim el plaer de gaudir d’unes obres artístiques plenes d’experiències de vida, que ens sorprenen amablement quan les contemplem.

Gràcies a totes les persones que vibreu amb aquest projecte
Isa Basset i Mallol