El doctorand industrial de la UVic-UCC i Osonament, Jaume Cases, ha participat al congrés The Future of Music and Arts in Medicine and Health, que s’ha celebrat del 18 al 21 de setembre a l’hospital Berlin Charité de la capital alemana.
Cases hi ha presentat els resultats del doctorat que està desenvolupant: “Exploració i comprensió de l’impacte de la participació a Parelles Artístiques en la recuperació en salut mental: centrat en les experiències personals, el paper de l’art i l’estigma”.
L’event és organitzat per la International Society for Arts and Medicine (ISAM) i la International Association for Musid & Medicine (IAMM). Reuneix experts mèdics i artístics, investigadors, professionals i estudiants de tot el món, oferint una oportunitat de col·laboració i creació de xarxes entre continents i disciplines. El programa de l’esdeveniment ha abordat 5 principals temes: Resultats terapèutics de les arts – Neurosciència, Cognició i les Arts – Innovació en la intersecció de les arts, la medicina, la salut i la tecnologia – Intervencions musicals i artístiques en contexts mèdics i sanitaris – Expressió artística i perspectives culturals en la sanitat i la comunitat (en aquest darrer s’hi inclou el projecte de Cases).
L’estada a Berlin s’ha pogut realitzar gràcies a la beca de Doctorats Industrials.
Cases va iniciar el seu projecte d’investigació el febrer de 2022 amb l’objectiu d’explorar i avaluar els beneficis en el benestar psicològic i la participació social dels artistes que participen en el projecte de Parelles Artístiques i que estan vinculats als serveis de salut mental.
Durant aquest temps, l’investigador ha realitzat un estudi de camp utilitzant eines d’investigació qualitativa i quantitativa per apropar-se a la realitat de les parelles artístiques i obtenir una comprensió profunda de l’experiència dels artistes en el seu procés de creació.
Podeu aprofundir en l’article publicat a La revista Arteterapia. Papeles de arteterapia y educación artística para la inclusión social:
https://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/view/91702
A través d’un enfocament narratiu i fotogràfic ha pogut vivenciar la creació artística de diferents parelles artístiques. “Això permet estudiar la realitat en la seva situació natural, entenent i interpretant els diferents fenòmens en base a l’experiència i significat que les pròpies persones li donen”, explica Cases.
Us deixem algunes de les fotografies d’aquest procés.