2017.2018 Dotzena edició

2017.2018 Dotzena edició

Vivint l’experiència
El resultat de l’intercanvi, les obres
Noticies dotzena edició

Dotze anys: més de sis-cents artistes sumant experiències creatives

Cada any, quan arriba el mes de gener, tenim el desig i la il·lusió de contemplar el resultat del procés creatiu de les noves parelles participants en el projecte de Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. Un treball que plasmem en aquest catàleg i que, amb molt de goig, compartim amb tots vosaltres.

Durant els mesos previs, els artistes s’han conegut, han ideat l’obra, han pensat en formes i en colors, han treballat colze a colze i han viscut una experiència que nosaltres no coneixem, però que podem intuir a través de la mirada que fem de les peces que podem contemplar, en aquest catàleg, i a les exposicions que es portaran a terme.

Sumem dotze anys d’experiències creatives. Dotze anys de múltiples mirades, de maneres de crear, de parlar al món a través d’un gran ventall de disciplines artístiques. Dotze anys d’inclusió, d’afavorir l’autonomia de les persones i de trencar estigmes que envolten la salut mental. En aquest llarg recorregut, el projecte ha comptat amb la participació de més de sis-cents artistes, una xifra que ens emociona.

Creiem que l’art té beneficis positius pel benestar emocional i que el contacte directe amb persones que conviuen amb problemes de salut mental redueix l’estigma. També sabem que la majoria d’artistes que participen en el projecte repeteixen. Per tots aquests motius, vam decidir fa uns anys començar un treball molt fructífer amb d’altres centres de salut mental de Catalunya perquè la iniciativa s’estengués. A dia d’avui, vuit comarques catalanes formen part de la xarxa de Parelles Artístiques. Fins la passada edició, comptàvem amb la participació de centres del Bages, Berguedà, Maresme, Osona, Tarragonès i Vallès Oriental. A la present, s’hi sumen entitats del Barcelonès i del Segrià.

Des d’Osonament, volem transmetre un any més el nostre agraïment als i a les artistes, entitats, sales d’art, administracions, mitjans de comunicació i persones que a títol individual han prestat la seva desinteressada col·laboració. També hem de reconèixer que sense el compromís des dels seus inicis de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA CX, consolidar aquesta iniciativa hagués estat difícil.

Finalment, volem donar les gràcies al públic que visita les exposicions, que compra obres i, en definitiva, a totes aquelles persones que, d’una forma o altra, ajuden a difondre el projecte. Fins ara ja són dotze anys sumant esforços per a una societat més inclusiva.

Joan Roca i Tió
President d’Osonament


La Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA CX tenim el goig de sumar-nos a la presentació del nou catàleg artístic del projecte “Parelles artístiques. Experiències Creatives per la salut mental” 2017-2018.

Ja són dotze edicions en les quals any rere any s’hi han anat afegint entitats de tot el territori català. Un projecte social, cultural i, sobretot, molt humà, que pretén avançar cap a la inclusió social de les persones amb problemes de salut mental. Parelles Artístiques aconsegueix a través de l’art, la creativitat i el treball en equip sensibilitzar i lluitar contra els estigmes que encara perduren al voltant d’aquests trastorns.

Ens sentim molt propers, a la vegada que orgullosos, d’aquest projecte nascut a Osona de la mà d’Osonament, a qui agraïm aquesta magnífica tasca social que du a terme. Així mateix, animem a totes les persones que fan possible aquesta nova edició de Parelles Artístiques, artistes, associacions, equipaments, sales d’art, mitjans de comunicació, entre d’altres, a continuar treballant a favor d’una societat més inclusiva i més digna.

Moltes gràcies a tothom!

Miquel Torrents
President Fundació Antiga Caixa Manlleu
Christian Terribas
Director Territorial de BBVA Barcelona
Xavier Llinares
Director Territorial de BBVA Catalunya


UNA DOTZENA DE RAONS PER ESTIMAR EL PROJECTE DE PARELLES ARTÍSTIQUES

PRIMERA És una experiència única, divertida i màgica

SEGONA Aprenem a compartir i a ser generosos

TERCERA Normalitzem la malaltia mental

QUARTA Potenciem l’autoestima

CINQUENA Aprenem a reconèixer i a expressar emocions

SISENA Deixem de banda per una estona el patiment, les pors, les cabòries, ….

SETENA Millorem el benestar físic, mental i emocional

VUITENA Creem la realitat que volem

NOVENA Ens permet traduir els sentiments en imatges

DESENA Ens porta de l’estrès a la relaxació

ONZENA La carinyoteràpia és a flor de pell

DOTZENA Cada parella són més de dos, ja que la persona que mira l’obra, acaba de completar-la

Isa Basset
Pintora