Divuitena edició
2024

61 obres
123 artistes
19 entitats

És un plaer presentar el catàleg de la divuitena edició de Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental, un projecte que va néixer de la mà d’Osonament fa 18 anys i que en cada edició suma més persones i entitats de salut mental de Catalunya. A les següents pàgines podreu conèixer la relació de parelles artístiques participants i les seves obres úniques i irrepetibles. Un total de 60 experiències creatives que han sorgit gràcies a la creativitat i la bona voluntat de les parelles vinculades a entitats de salut mental de set comarques: Baix Ebre, Barcelonès, Berguedà, Maresme, Osona, Tarragonès i Vallès Oriental. Agraïm a totes elles el seu esforç per desenvolupar amb i lusió i empenta el programa.

Una parella artística està formada per un artista vinculat a un dels centres de salut mental participants i un artista no vinculat, però que viu al mateix territori. Cada entitat s’ocupa de formar les parelles artístiques segons a nitats, tipus d’obra que volen crear, tècnica, etc. El procés creatiu i personal que viuen els integrants de cada parella té un paper fonamental, per sobre del resultat nal de les peces, encara que aquestes també es valoren a través del catàleg, de les exposicions que s’organitzen en cada edició, i de la seva venda nal.

Així, el programa facilita que les persones puguin gaudir de l’art com a forma d’expressió i creixement i treballar amb altres persones que comparteixen un interès artístic, impactant positivament en el seu benestar. Es posa el focus, precisament, en el procés creatiu com una eina de recuperació i alhora de lluita contra l’estigma social associat als problemes de salut mental.

Desenvolupar any rere any aquesta iniciativa i fer-la créixer és possible gràcies a moltes persones que hi posen esforç, dedicació i estima. Però també gràcies a la bona voluntat d’entitats que han co laborat amb Osonament des que va néixer el projecte, com és el cas de Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA.

Aquest agraïment es fa extensiu a totes les entitats i administracions pel suport rebut durant tots aquests anys, al públic assistent a les exposicions, a les persones que compren obres i als mitjans de comunicació, que ajuden a difondre el programa.

Moltes felicitats a totes les persones que donen suport a Parelles Artístiques i, per descomptat, als creadors d’aquestes grans obres.

Gerard Sancho
President d’Osonament


Apreciats amics i amigues,

Des de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA, és un plaer donar suport al projecte Parelles Artístiques un any més i formar part d’aquesta iniciativa tan signi cativa. És un orgull contribuir a una causa que fa molt més que fomentar l’art: treballa per eliminar l’estigma que sovint s’associa amb la salut mental i obre espais per a la inclusió, la creativitat i la connexió entre les persones.

En una època de reptes globals i canvi constant, projectes com Parelles Artístiques són una font d’esperança i transformació. Mitjançant l’art co laboratiu i la creació a quatre mans, aquest projecte no només dona veu a les persones amb trastorns mentals, sinó que també inspira empatia i comprensió entre el públic i els participants.

Des d’aquí volem expressar el nostre sincer agraïment a totes aquelles persones que fan possible aquesta iniciativa. Gràcies als i les artistes que hi participen, a les entitats que s’han unit al projecte, a les sales d’art que acullen les exposicions, als comerços, als mitjans de comunicació, a les institucions públiques i privades, a les persones voluntàries, i a totes les persones que, d’una manera o altra, contribueixen a l’èxit de Parelles Artístiques.

Un agraïment especial a Osonament, per liderar aquest projecte amb passió i compromís. El vostre esforç i dedicació fan que tot això sigui possible. Moltes gràcies a tots i a totes.
Continuem treballant per un futur millor.

Miquel Torrents
President Fundació Antiga Caixa Manlleu

José Ballester
Director territorial de BBVA Catalunya


Divuitena edició Vic, maig de 2024
Edita: Osonament
Carrer Josep Maria Selva, 2 08500 Vic
Tel. 93 889 50 59 www.osonament.cat

Organitza: Osonament

Col·labora:
Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA
Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura

Contingut i coordinació:
Departament de Comunicació d’Osonament

Parella artística que ha realitzat el disseny de l’edició: Altexta i Alucina

En aquesta edició hi participen les entitats:
Alterarte, Centre de Formació i Prevenció CFP Associació Daruma
Associació El Far
Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre
Grup CHM Salut Mental
Ment i Salut La Muralla
Osonament
Taula de Salut Mental del Berguedà

Les entitats que portem a terme Parelles Artístiques volem fer constar el nostre reconeixement i agraïment a totes aquelles persones que participen en el projecte.

© d’aquesta edició: Osonament
© de les obres, textos i fotografies: els autors respectius les cedeixen a l’entitat corresponent