Un centenar de persones assisteixen a la inauguració de l’exposició col·lectiva a Manresa

Un centenar de persones assisteixen a la inauguració de l’exposició col·lectiva a Manresa

Fins al 24 de març, l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acull l’exposició col·lectiva de Parelles Artístiques amb 62 peces de diferents disciplines com pintura, escultura, vídeo, fotografia, ceràmica o il·lustració, que han estat realitzades per un total de 120 artistes. Les diferents parelles artístiques han creat les seves obres des de 11 centres de salut mental de 6 comarques catalanes: Bages, Barcelonès, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental.

La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia de Manresa va acollir divendres al vespre l’acte d’inauguració d’aquesta exposició col·lectiva davant d’un centenar de persones.

L’acte va ser presidit pel director de CatSalut, David Elvira, el qual va destacar la importància de projectes i experiències com les Parelles Artístiques, que “permeten a través de l’apoderament dels afectats i la força del contacte humà millorar la inclusió, afavorir l’autonomia de les persones i  trencar els estigmes que envolten la salut mental”. El director va remarcar “la llum de l’art enfront la fosco de l’estigma”, que permet la iniciativa.

Elvira també va destacat que el “Govern i el Departament de Salut hem prioritzat les polítiques sanitàries d’abordatge de la salut mental i les addiccions, amb l’objectiu d’avançar cap a una societat més inclusiva, amb una injecció econòmica addicional de 70 milions d’euros”.  Finalment, va dir que

També va donar suport a la iniciativa l’Ajuntament de Manresa, que va col·laborar en l’organització de l’exposició i va ser present a l’acte a través de la regidora de cohesió social, gent gran i salut, Mercè Rosich.

El director general de Fundació Althaia, Manel Jovells, va afirmar que “una salut mental que integri l’atenció sanitària i la social ha estat una prioritat per nosaltres. El projecte MOSAIC és una iniciativa que ja fa molt de temps que treballa en aquest sentit, fomentant l’autonomia de les persones i lluitant contra l’estigma.”

El director territorial de BBVA, Christian Terribas, va destacat la ferma voluntat de fer arribar aquest projecte a entitats i usuaris de tot Catalunya, ja que fruit de la col·laboració amb Osonament i la Fundació Antiga Caixa Manlleu, el projecte creix. Terribas es va mostrar orgullós que Manresa aculli l’exposició, pel lligam de l’entitat amb la ciutat i per afavorir el desenvolupament d’activitats socials i culturals al territori.

Per la seva banda, Miquel Torrents, President de Fundació Antiga Caixa Manlleu, va assegurar que Parelles artístiques incorpora un conjunt de valors cabdals que afavoreixen la convivència entre totes les persones i que es tracta d’una “meravellosa manera de trencar barreres”.

La terapeuta ocupacional d’Osonament, Neus Vila, va parlar en nom de totes les entitats participants fent un agraïment a totes elles i als artistes que “hi participen de forma altruista”.

Concretament, els centres de salut mental que han participat en aquesta dotzena edició són: Ampans, Centre de Dia Althaia, Club Social Mosaic, Llar Residència La Sardana de Mutuam (Bages); Associació El Far (Vallès Oriental); Grup CHM Salut Mental i Radio Nikosia (Barcelonès); Osonament (Osona); Sant Joan de Déu Terres de Lleida (Segrià); Servei de Rehabilitació Comunitària de Tarragona i Ment i Salut La Muralla (Tarragonès).

Després dels parlaments, el públic va visualitzar un vídeo on diferents parelles artístiques expliquen com han viscut l’experiència del projecte i han recorregut l’exposició, que es troba ubicada al vestíbul de l’hospital fins el 24 de març.

Previous post Inauguració de l’exposició col·lectiva Parelles Artístiques a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa
Next post Exposició a Cambrils de les obres del SRC Tarragona, Associació El Far i CHM Les Corts