2018.2019 Tretzena edició

L’experiència amb imatges
Les obres, la culminació del treball
Noticies 2018_2019 Tretzena edició

És un goig presentar-vos el catàleg de les obres de la 13a edició de Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. Un projecte que va néixer a Osona i s’ha estès i consolidat per d’altres comarques de Catalunya, sota la coordinació de l’entitat que va impulsar-lo: Osonament. Actualment, la xarxa de Parelles Artístiques està activa al Bages, Barcelonès, Berguedà, Maresme, Osona, Segrià, Tarragonès i Vallès Oriental.

El projecte consta de dos processos: la realització de les obres per part de les parelles d’artistes i la seva posterior exposició i venda.  Els beneficis recaptats es destinen a l’edició següent del projecte, que des dels seus inicis compta amb la col·laboració de l’Antiga Fundació Caixa Manlleu i de BBVA.

Les parelles que realitzen les obres estan formades per dos artistes, un dels quals està vinculat als recursos de salut mental participants. En el projecte, entenem com a artista  aquella persona que crea una peça, tingui o no experiència prèvia, formació o s’hi dediqui a nivell professional o amateur.

Per aquest motiu, considerem artistes a les dues persones de la parella.

Des del projecte s’utilitza la metodologia del contacte social entre dues persones en una relació d’iguals, perquè està demostrat que és una de les estratègies més efectives per reduir l’estigma associat als trastorns de salut mental. Lluitar contra l’estigma és un dels principals objectius del projecte, així com afavorir la reinserció social de les persones amb problemes de salut mental que hi participen.

En aquesta 13a edició s’han creat 99 obres.  Us convidem a què les observeu imaginant la relació que s’ha forjat entre els artistes durant el procés de creació, els diàlegs, les expectatives, les il·lusions… En definitiva, les vivències compartides.

Un any més, des d’Osonament, volem transmetre el nostre agraïment a totes les persones i entitats que col·laboren i donen suport al projecte.

Joan Roca i Tió
President d’Osonament


Heus aquí una nova edició i un nou catàleg de Parelles artístiques: experiències creatives per la salut mental 2018-2019.  La 13a edició, que comença amb noves entitats incorporades al projecte i amb un bon nombre d’obres fetes per les parelles d’artistes que es passejaran per diferents comarques catalanes en forma d’exposicions.

Tant la Fundació Antiga Caixa Manlleu com BBVA estem orgullosos de donar suport a un projecte que estem convençuts que pot millorar l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i estimular la participació activa en el seu propi procés a través de l’art com a mitjà d’expressió. Paral·lelament, també estem convençuts que contribueix a normalitzar els problemes de salut mental i sensibilitzar a la societat vers aquests trastorns.

Volem agrair una vegada més a totes aquelles persones que fan possible Parelles artístiques: en primer lloc a Osonament, per ser l’impulsor i motor d’aquesta extraordinària labor social; als artistes; a les entitats adherides al projecte; als equipaments i sales acollidores de les obres; als mitjans de comunicació, al públic, entre altres, per apressar en l’avenç de la lluita a favor d’una societat més normalitzada, més inclusiva i, en definitiva, més justa per a tothom.

Moltes gràcies!

Miquel Torrents
President Fundació Antiga Caixa Manlleu

Xavier Llinares
Director Territorial de BBVA Catalunya


Tretze edicions – Tretze punts

Sovint es creu que la gent naixem amb talent o sense talent. Tots tenim més o menys aptituds per l’art, però està clar que tots podem crear.

No és una activitat només per a “artistes”, ja que tots tenim la capacitat per la creació artística. Crear ens fa gaudir, ens dóna plaer i genera sentiments de felicitat i relaxació.

· Ens humanitza i ens ajuda a comunicar-nos en un llenguatge diferent.

· Connectem amb nosaltres mateixos i, al mateix temps, amb les persones que veuen les nostres obres.

· Connectem amb les nostres emocions.

· Parlem sense paraules quan no sabem expressar-nos d’un   altra manera.

· Passem hores submergits en el que estem fent, el temps sembla que desapareix, igual que el dolor i els problemes.

· Ajuda a vèncer la por.

· A ser perseverants.

· Afavoreix la concentració.

· Augmenta l’autoestima.

· Estimula el cervell i millora el benestar general.

· Ens fa més observadors, aprenem a mirar i ens fixem més en   el món, tant l’exterior com l’interior.

· Podem inventar, trencar esquemes i normes, i canviar la   realitat.

L’art no és una única manera d’autocuració, però sí una de molt important, per produir efectes positius en la salut de totes les persones.

Amb tots aquests beneficis, no hi ha res a perdre.

I si, a més, ho compartim amb un altre artista com en el cas de “Parelles Artístiques”, els beneficis es dupliquen, perquè compartim i aprenem els uns dels altres.

Isa Basset Mallol
Pintora


L’experiència amb imatges

Les obres, la culminació del treball

Noticies tretzena edició